Konversio-optimointi tarkoittaa verkkosivun suunnittelua niin, että se ohjaa kävijää tekemään halutun toimenpiteen: ottamaan yhteyttä, tilaamaan uutiskirjeen, varaamaan ajan tai ostamaan. Konversio-optimoidulla verkkosivustolla jokainen sivun osa, elementti ja viesti toimii yhteisen tavoitteen eteen.
Mitä konversio-optimoitu sivu tarkoittaa? Miten sellainen rakennetaan?
Käytämme analytiikkaa ja asiakasymmärrystä tunnistamaan pullonkaulat ja optimoimaan rakenteen, viestit ja toiminnot. Ihminen saapuu sivullesi ja tutkailee sitä: miten hän löytää etsimänsä tiedon vai löytääkö ollenkaan? Missä kohtaa hän tekee päätöksen ja konversio tapahtuu? Mitä tapahtuu konversion jälkeen? (Vinkki: esimerkiksi sähköposti, jossa vahvistetaan tehty asia ja kiitetään asiakasta. Myös jälkimarkkinointi on pop!)
Konversio-optimoitua sivustoa rakennettaessa asiakasymmärrys ja analytiikka ovat tekijän kaksi parasta kaveria. Ensimmäinen kertoo, mitkä ovat asiakkaan tarpeet, toiveet, motivaatiot, ja miten hän käyttäytyy. Kaikki tämä mahdollisimman syvällisesti. Tässä kohtaa tieto ei lisää tuskaa, vaan tekee sivustosta mahdollisimman toimivan.
Verkkosivuanalytiikka kertoo, miten hyvin sivusto palvelee kävijöitä ja tukee liiketoiminnan tavoitteita. Se toimii kuin taustapeili: sen kautta katsotaan taakse, jotta voidaan nähdä eteenpäin. Millaisia muutoksia kannattaa tehdä? Mikä toimii, mikä ei? Missä on parantamisen varaa?
Konversio-optimointi alkaa ymmärryksestä: kuka sivustolla kävijä on, missä vaiheessa päätöksentekoa hän on ja mitä häntä pitää auttaa tekemään seuraavaksi.
Käytännössä kävijän auttaminen voi tarkoittaa esimerkiksi:
- Toimivien toimintakehotteiden (CTA) sijoittelua ja muotoilua
- Napakoiden lomakkeiden suunnittelua
- Selkeitä palveluesittelyjä ja logiikkaa, jolla käyttäjä löytää olennaisen
- Luottamusta rakentavien elementtien kuten referenssien, sertifikaattien ja arvolupausten näkyvää hyödyntämistä
Lopputuloksena syntyy käyttäjälle kitkaton kokemus ja sinulle enemmän liidejä, kontakteja tai kauppaa.
Käyttäjäpolku, siis mikä?
Hyvin rakennettu käyttäjäpolku ei jätä asiakastasi arvailemaan. Se johdattelee, vastaa kysymyksiin ja ohjaa kohti oikeaa päämäärää, oli se sitten yhteydenotto, tilaus tai lisätiedon lukeminen. Tämän vuoksi jokaisen verkkosivun tulisi rakentua selkeän käyttäjäpolun ympärille ja olla ylipäätään asiakaslähtöinen.
Käyttäjäpolun suunnittelu tarkoittaa sitä, että verkkosivua ei ajatella vain yksittäisinä sivuina, vaan kokonaisuutena, jossa jokainen askel tukee seuraavaa. Sivustorakenne, sisällön rytmi, visuaaliset vihjeet ja toimintakehotteet muodostavat yhdessä loogisen ja sujuvan kulun – vähän kuin hyvä kartta, joka ohjaa oikeaan paikkaan ilman eksymisen mahdollisuutta.
Asiakkaan ei pitäisi joutua miettimään “missä olen” tai “mitä nyt pitäisi tehdä”. Kun rakenne toimii, hän etenee intuitiivisesti. Käyttäjäpolun muovailu alkaa esimerkiksi tällaisilla kysymyksillä:
- Missä vaiheessa asiakas saapuu sivulle?
- Mitä hän tarvitsee juuri nyt?
- Mikä saa hänet etenemään seuraavaan vaiheeseen?
Näihin kysymyksiin vastaamalla rakennetaan reitti, joka on sekä miellyttävä kulkea että liiketoiminnallisesti tehokas. Hyvin suunniteltu käyttäjäpolku nostaa konversioita, vähentää poistumisia ja tekee asiakkaastasi tyytyväisemmän.
Konversio-optimoinnin hyödyt
Hyvin suunnitellut konversiopolut tuovat konkreettisia tuloksia, esimerkiksi jokaisen firman (myös sinun) toimintaan vaikuttavaa asiaa – rahaa. Samalla sivusto alkaa palvella myynnin ja markkinoinnin tavoitteita tehokkaammin: verkkosivustostasi tulee aktiivinen osa asiakashankintaa, ei pelkkä digitaalinen esite. Optimoitu rakenne ja viestintä tukevat kampanjoiden tehokkuutta ja nostavat esimerkiksi Google-mainonnan konversioprosentteja ilman lisäbudjettia.
Loppuasiakas saa kitkattoman kokemuksen – hän löytää nopeasti sen, mitä etsii, ja pääsee etenemään ilman häiriötekijöitä. Tämä tunne siitä, että sivusto toimii vaivattomasti ja tarjoaa oikeaa tietoa oikeaan aikaan, lisää asiakkaan luottamusta brändiisi ja kasvattaa ostohalukkuutta. Tyytyväisyys kasvaa, ja samalla myös todennäköisyys palata asiakkaaksi tai suositella brändiäsi eteenpäin.
Pitkällä aikavälillä hyvin optimoitu verkkosivu parantaa myös hakukonenäkyvyyttä: kun käyttäjät viipyvät pidempään, konvertoivat paremmin ja palaavat takaisin, algoritmit palkitsevat tämän paremmalla sijoituksella hakutuloksissa. Verkkosivujen konversio-optimointi, kuten harva muukaan markkinointitoimenpide, ei ole sprintti vaan maratoni.